Talent krijgt pas waarde als je het benut

Gepubliceerd op 17 januari 2022

Wat is jouw drijfveer om te werken?
Geld?…Of wil je iets bijdragen, iets betekenen voor anderen of voor het grotere geheel?

Geld is in eerste instantie nodig om te kunnen voorzien in je basis behoeften. Om je huur of hypotheek te kunnen betalen om te kunnen eten en drinken en om leuke dingen te kunnen doen. Maar vaak willen wij meer, dure auto’s, grote reizen maken etc,etc. Het is nooit genoeg. Om dit ‘meer’ te kunnen betalen gaan we nog meer werken. Dat gaat vaak een tijdje goed, er is geld genoeg om te doen wat wij willen. Maar zijn wij ook gelukkig(er)?

Wanneer ben je gelukkig of wat maakt nu eigenlijk gelukkig? Is dat veel geld? Of zijn dat andere dingen in het leven?

De hele dag hard werken om zoveel mogelijk geld te verdienen zodat je alles kunt doen en kopen wat je wilt, klinkt mooi. Maar de vraag is of dat in de praktijk wel echt zo mooi is. Het harde werken eist zijn tol, er is haast geen vrije tijd meer en de momenten dat je vrij bent, ben je zo moe dat je het liefst niets wilt doen.

Als je drijfveer om te werken geld is en als je in je werk niet je talenten kwijt kunt, en werk doet wat niet bij je past zal dat zijn weerslag hebben op je lijf. Hard werken in een rol die je niet past en waar je niet je talent in kwijt kunt, geeft stress. En veel stress kan op den duur leiden tot een burn-out.

Het aantal mensen dat met een burn-out uitvalt, is schrikbarend hoog en de leeftijd van de mensen die met een burn-out uitvallen wordt steeds lager. Het is een triest beeld, maar wel de realiteit. De kosten voor dit langdurige verzuim rijzen de pan uit bij bedrijven. Het wordt tijd om meer te gaan focussen op Welzijn in plaats van op geld. Neem de tijd om af en toe bewust te vertragen en met jezelf in gesprek te gaan. Doe ik het werk waar ik blij van word of doe ik het werk alleen maar om geld te verdienen? Wat zijn mijn drijfveren?

Het proces om uit een burn-out te komen is zwaar, maar het zal je uiteindelijk ook veel brengen. Omdat je bij een burn-out letterlijk niets meer kunt, alle energie is uit je lijf, het lijf wil en kan niet meer functioneren, ben je gedwongen om rust te nemen. En juist deze rust, blijkt nodig om tot inzichten te komen. Vanuit rust, komt uiteindelijk weer kracht!

Vaak slaan mensen na een burn-out een andere weg in. Niet meer geld gedreven, maar keuzes maken vanuit het Hart en vanuit eigen Talent. Dat is mooi om te zien.  Het is wel jammer dat er een burn-out nodig is om tot dit inzicht te komen. Werken vanuit je talent, maakt dat werken niet als werken voelt. Je talent mogen gebruiken om iets bij te dragen aan het grotere geheel, geeft voldoening en het voorkomt een burn-out.

Als coach zet ik in op (burn-out)preventie. Het coachtraject start met een ODC-meting. Met deze meting krijg je inzicht in je drijfveren.

Wil je meer weten over de ODC-meting en/of heb je interesse om een coach traject te doen waarin wij samen op zoek gaan naar jouw drijfveren? Neem dan  contact op.

 

Deel dit bericht gerust

Lees nog meer inspirerende artikelen