Groei is de reis van wie je “denkt” te zijn naar wie je “bent”.

Gepubliceerd op 30 april 2021

Als je vanuit je authenticiteit wilt leven, is het van belang dat je verbinding met jezelf maakt.

Niet met wie je “denkt” te zijn, maar met wie je “daadwerkelijk” bent.

Ons verbinden met wie wij “daadwerkelijk” zijn, vinden wij vaak lastig. Wij hebben moeite met het accepteren van wie wij daadwerkelijk zijn. En hebben onszelf vaak aangeleerd ons te verbinden met wie wij “willen” zijn.

Onplezierige emoties die wij ervaren, bijvoorbeeld omdat wij ons erg onzeker voelen, verdrietig zijn, ons niet gehoord voelen, boos zijn of ons machteloos voelen, gaan wij vaak uit de weg. Wij willen deze emoties niet voelen of wij weten niet hoe wij met deze emoties en daarbij komende gevoelens om kunnen gaan.

Wat wij doen is wegvluchten van deze gevoelens door ze weg te drukken, weg te lachen of te doen of er niets aan de hand is en alles perfect gaat . Maar vroeg of laat zullen deze onplezierige emoties toch weer naar boven komen. Door onplezierige emoties niet te willen zien, niet te accepteren en niet te voelen, kun je ze niet verwerken. Dit kan uiteindelijk leiden tot fysieke en mentale klachten. En het beperkt je in je ontwikkeling en groei.

Als je steeds wegvlucht van onplezierige emoties en gevoelens, sta je niet meer in verbinding met jezelf.

Word je daar gelukkig van? Nee, om gelukkig te kunnen zijn, is het juist belangrijk om verbinding te maken met wie je “bent”.

Iedereen is mens, iedereen heeft onzekerheden en iedereen uit die weer anders. Kwetsbaar durven zijn, helpt je om dichter bij jezelf te komen en die verbinding met jezelf te maken.

Kwetsbaarheid heeft alles te maken met je gevoelens tonen, risico’s nemen en je onzekerheden  en angsten durven laten zien en uitspreken. Vragen om wat je nodig hebt, want je hoeft niet alles zelf te doen, of te weten en te kunnen.

Door uit te spreken wat je écht voelt en nodig hebt ontstaat er een band tussen jou en de rest van de wereld. Kwetsbaarheid is risico nemen, leven vanuit je hart, toegeven dat je gekwetst kan worden, maar iets toch zeggen of doen.

Als je contact kunt maken met jezelf en naar jezelf durft te kijken zoals je echt bent, jezelf kunt accepteren zonder schuld, schaamte of ander oordeel, dan ontstaat er ruimte voor persoonlijke groei en ontwikkeling.

Dan kun je groeien vanuit je eigen kracht!

Deel dit bericht gerust

Lees nog meer inspirerende artikelen