Door echt te luisteren ontstaat er contact

Gepubliceerd op 28 april 2020

Herken je dit? Je bent in gesprek met iemand en merkt aan alles dat de ander helemaal niet naar jou aan het luisteren is en eigenlijk alleen maar met zichzelf bezig is. Hij/zij laat geen kans onbenut om het gesprek naar zich toe te trekken en nog erger over te nemen.

Een goed luisteraar laat een ander uitpraten en stelt vragen.

Een slecht luisteraar is vooral in gesprek met zichzelf. Slechte luisteraars halen de verhalen van anderen langs hun eigen filters, en koppelen terug wat zij hebben meegemaakt. Of erger nog: wat zij hebben gehoord van andere mensen die iets vergelijkbaars hebben meegemaakt.

Echt luisteren is een geweldige eigenschap.

De wereld zit vol met praters. De wereld wacht op luisteraars. Op mensen die je het gevoel geven dat je ertoe doet. Dat je belangrijk genoeg bent om gehoord te worden. Mensen bij wie je je verhaal kunt doen, die je in je waarde laten.

We hebben niet voor niets twee oren en slechts een mond. Dit betekent dat je 2x zoveel moet luisteren dan dat je zelf praat.

Probeer het zelf maar eens: alleen focussen op het luisteren en echt achterhalen wat de ander probeert duidelijk te maken. En zonder al meteen andere zaken mee te laten wegen of al aan een oplossing te denken.

Het blijft moeilijk. Maar het is mogelijk en echt luisteren, loont en verandert je leven. Het is het pad naar betere relaties, meer vertrouwen en begrip, minder conflicten, betere processen, meer omzet en nog veel meer.

Heb jij behoefte aan een luisterend oor? Inbalanz-coaching luistert graag.

Je kunt mij bellen voor een afspraak op mijn mobiele nummer: 06 55701875 of door een email te sturen naar: petra@vandesanddesign.nl

Deel dit bericht gerust

Lees nog meer inspirerende artikelen