Waarom hebben wij steeds meer behoefte aan “echt” contact?

 

echt luisteren

Sinds een half jaar schrijf ik voor mijn bedrijf Inbalanz-coaching blogs over onderwerpen die mij bezighouden en die ik tijdens de coaching vaak tegenkom.

De onderwerpen waar ik over schrijf hebben vaak te maken met stress, stress preventie, burn-out, verandering, werkplezier, ontwikkeling en authenticiteit.

Aan het aantal views en likes op mijn blogs zie ik of onderwerpen die ik kies, anderen aanspreken en leven in de huidige maatschappij.

Mijn laatste blog gaat over echt luisteren. Luisteren om te begrijpen in plaats van luisteren om te reageren. Deze blog heeft inmiddels ruim 200 likes gekregen. Veel meer likes dan op mijn andere blogs.

Dit zet mij aan het denken. Echt luisteren, luisteren met aandacht  zonder oordeel  is dus een onderwerp dat leeft.

Waar komt dit door? Voelen wij ons niet gehoord en/of gewaardeerd? Voelen wij ons eenzaam? Hebben wij behoefte aan verbinding en echt luisteren naar elkaar?

Luisteren wij eigenlijk nog wel naar ons zelf, naar ons eigen gevoel?

We leven in een drukke, snel veranderende wereld met enorm veel prikkels en we “moeten” veel van ons zelf. We proppen 100 dingen in 1 dag. We laten ons leiden door de omgeving en staan niet meer stil bij wat wij zelf nu “echt” willen.

Druk zijn werkt als een drug. Het geeft een soort kick en de adrenaline stroomt door je aderen. Maar als je niet oplet kan druk zijn je leven gaan beheersen en wil je steeds meer en meer. Continue drukte beïnvloed je hersenen negatief en zorgt voor chaos.

Het gevolg van “te” druk zijn is dat je de dingen die je doet niet meer echt met aandacht doet. Terwijl je met het ene bezig bent, zit je hoofd al weer bij het andere. Je neemt de tijd niet meer om “echt” te luisteren naar anderen, maar ook niet om “echt” te luisteren naar je eigen gevoel.

In de individualistische consumptie maatschappij waarin wij leven ligt de focus veelal op uiterlijke waarden en op “meer”, meer rijkdom, meer status, meer populariteit. Maar uiteindelijk is dit niet waar wij gelukkig van worden. Sterker nog van het nastreven van deze waarden worden wij minder gelukkig en minder gezond.

Verklaart dit waarom deze blog zoveel is gelezen?  Is er een verandering gaande en zijn wij klaar met meer, meer, meer en hebben wij behoefte aan verbinding, aandacht en diepgang?

Hebben wij er behoefte aan om de focus van uiterlijke naar innerlijke waarden te verleggen? Waarden als persoonlijke groei, hechte relaties en gemeenschapsgevoel?

Hebben wij er behoefte aan om keuzes te maken vanuit ons Hart?

Zelf denk ik dat echte, oprechte aandacht voor elkaar en vooral luisteren naar ons eigen gevoel  gelukkiger maakt, dat wij hierdoor betere keuzes kunnen maken en daardoor minder stress ervaren.

Sterke betrokkenheid bij wat wij belangrijk vinden, is goed voor ons welbevinden. Succes is niet roem of rijkdom verwerven maar betrokkenheid en zinvolle relaties ervaren.

Hoe zie jij dit?

Veel mensen willen meer in contact met hun eigen gevoel staan. Ze willen het anders doen, ze willen veranderen. Maar hoe doe je dat?

  • Hoe krijg je inzicht in je huidige patronen?
  • Hoe kan je deze patronen doorbreken?
  • Hoe laat je je gedachten los?
  • Waar word jij eigenlijk blij van en doe jij de dingen waar je blij van wordt?

Inbalanz-coaching helpt je bij het vinden van een antwoord op deze- en vele andere vragen. Het is mijn passie om mensen (weer) in hun kracht te zetten en Inbalanz te brengen.

Wil je meer weten, ik help je graag! Neem  vrijblijvend contact op met Inbalanz-coaching voor een gratis (telefonisch) kennismakingsgesprek.