Verwar kwaliteit niet met perfectie

durf fouten te maken

 

Als je perfectie verlangt van je omgeving, krijg je het zwaar te verduren, want niemand is volmaakt.

Als je  zelf naar perfectie streeft, wordt je leven er ook niet gemakkelijker op, want bij elke fout die je maakt, voed je je schuldgevoel.

Perfectionisme houdt in dat je je best doet om iets zo goed mogelijk te doen. Zo op het eerste gezicht dus een prima eigenschap. Het helpt je om het beste uit je zelf te halen.

Maar als je bij alles wat je doet continue streeft naar het hoogst haalbare, wordt perfectionisme een probleem. “GEZOND” perfectionisme wordt “ONGEZOND” perfectionisme. Je ziet falen dan als een enorme afgang en bent eigenlijk nooit tevreden over jezelf. Dit kost heel veel energie, geeft stress en kan uiteindelijk leiden tot overspannenheid en burn-out.

Perfectionisme is in de basis dus een prima eigenschap. Wat maakt nu het verschil tussen gezond en ongezond perfectionisme?

 

Perfectie betekent niet altijd meer werk.

Kwaliteit zit niet in de uren die je aan iets besteed. Of je op je werk kwaliteit aflevert, ligt aan de inhoud en niet aan de mate waarin je overwerkt. Veel doen betekent niet automatisch dat je kwaliteit levert. Soms kan je door minder te willen, meer bereiken. Less is more.

Bij het streven naar perfectie geldt hetzelfde. Je kunt er een aantal dingen voor doen, maar je zult er waarschijnlijk nog veel meer voor moeten laten. Zorg voor voldoende rust. Gun jezelf ook de ruimte om fouten te maken en te kiezen om niet alles perfect te willen doen.

Kwaliteit bereik je als je vertrouwt op je eigen kunnen. Je bent niet minder waard wanneer iets niet perfect is volgens jou maatstaven of die van een ander.

Vertrouw erop dat wat je doet goed is, ook als een ander zegt dat je het niet goed hebt gedaan. De ander zegt dit ook alleen maar vanuit zijn of haar overtuigingen. Probeer elke keer af te wegen wanneer je iets van een ander moet aannemen en wanneer het een subjectief oordeel is.

Kwaliteit wil dus niet zeggen dat iets foutloos moet zijn. Fouten maken betekent beweging, de volgende keer kun je het anders doen. Van fouten maken leer je.

Iedereen vindt het fijn om ergens goed in te zijn. Streven naar kwaliteit kan dus zeker ook plezier geven in datgene wat je doet. Aan een klus die je gehaast doet, beleef je geen voldoening. Door bewust met iets bezig te zijn, in een rustig tempo, met je gedachtes in het nu en je aandacht niet alleen op het eindresultaat te richten, haal je meer voldoening uit je bezigheden en lever je vaak betere kwaliteit.

“Ongezonde” Perfectie is stilstand. Dus durf fouten te maken. Zonder fouten te maken, kun je niet groeien.

Het gezegde luidt niet voor niets: Leren doe je met vallen en opstaan