Oordelen is niet begrijpen

oordelen is niet begrijpenOordelen zegt meestal meer over degene die het geeft, dan over degene die het ontvangt.

Oordelen, wat houdt dat eigenlijk in?

Oordelen is het voortdurend evalueren van dingen als goed of slecht. Als je voortdurend aan het evalueren bent, aan het classificeren, etiketteren en analyseren ben je op een negatieve wijze energie aan het investeren. Dit veroorzaakt onrust.

Waarom oordelen we zoveel?

Dit heeft te maken met de manier waarop we worden opgevoed en grootgebracht. We leren van jongs af aan om onderscheid te maken. Dat is een overlevingsmechanisme, want zonder onderscheid is er geen verschil tussen pijn en plezier, tussen veiligheid en gevaar, tussen goed en fout…

Kijk maar eens hoe jonge kinderen in de klas worden beloond. Doen zij de opdrachtjes goed, dan krijgen ze een sticker. Maar het idee van goed zijn, kan alleen bestaan als andere kinderen het minder goed doen. Doe je het als kind minder goed dan anderen dan krijg je geen sticker en val je vanzelf in de categorie slecht. Of kijk naar de sport, de winnaar krijgt een beker, de verliezer krijgt niets.

Wat weinige van jongs af aan geleerd hebben is, dat ieder mens uniek is. Ieder mens heeft potentieel, een talent.

Door alle oordelen verliezen we onze nieuwsgierigheid en spontaniteit.

Reden om te stoppen met oordelen:

  1. Je laat een kans liggen om te groeien. Ieder mens kan jou iets leren.
  • Doe je best om verwachtingen van anderen los te laten.
  • Besef dat jouw manier niet de beste is, maar slechts een manier.
  • Probeer mensen niet te veranderen.
  • Geniet van mensen zoals ze zijn.
  • Luister en besef dat er altijd iets te leren valt.
  1. Je kent nooit het hele verhaal. Het enige wat jij ziet, is een klein deel van het eindresultaat. Je weet niet waar mensen doorheen zijn gegaan of gaan. Als je mensen veroordeelt, stop je ze in een hokje. Je maakt ze kleiner dan ze zijn voor je eigen gemak. Dat is zonde omdat het je belemmert gezonde relaties op te bouwen. En het is zonde voor jezelf omdat je een kans laat liggen om van de ander te leren.
  2. Je wordt iemand die je niet wilt zijn. Wanneer je een ander veroordeelt, op wat voor manier dan ook, breng je een onderscheid aan. Je vertelt jezelf heel duidelijk dat jij en de ander los van elkaar staan. En dat jij beter bent. Maar iedereen bewandelt zijn eigen levenspad. Dat sommige kiezen voor een ander pad dan jij, wil niet zeggen dat het mindere mensen zijn.
  3. Als je oordeelt, zegt dat uiteindelijk meer over jezelf. Hoe jij oordeelt over anderen legt bloot hoe jij over jezelf denkt. Je ziet waar jouw angsten en onzekerheden liggen. De ander kan iets hebben/doen, wat jij ook heel graag wil of wat juist haaks staat op wie jij bent en wat jij wilt.

Met de kernkwadranten (kenkwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie) van Daniel Ofman kun je dit inzichtelijk krijgen voor jezelf. Iedereen bezit verschillende vaardigheden en kwaliteiten. Ze maken je tot wat je bent. Teveel van het goede van je kernkwaliteit is je valkuil. Je schiet door, waarmee je kwaliteit je zwakte wordt. De uitdaging is het positief tegenovergestelde van je valkuil en complementair aan je kernkwaliteit. Uitdaging en kernkwaliteit moeten in balans zijn. Teveel van het goede van de uitdaging is jouw allergie. Dat is waar jij een hekel aan hebt als je het bij jezelf merkt maar ook bij anderen.

Voorbeeld: Als je kernkwaliteit Behulpzaamheid is, kan je valkuil zijn Bemoeizucht. Je uitdaging is dan Zelfstandigheid en je allergie is dan Afstandelijkheid.

Dus als jijzelf behulpzaam bent, heb je vaak een (negatief) oordeel over mensen die afstandelijk zijn. Dit zegt dus iets over jezelf. Iemand anders die deze kernkwaliteit niet heeft, zal een heel ander gevoel hebben bij deze persoon.

Accepteer jezelf zoals je bent. Je bent namelijk goed zoals je bent. Als jij tevreden bent met jezelf, en mensen benadert vanuit compassie, dan hoef je niet te oordelen. Dan is alles gewoon wat het is.

Positieve gevolgen van NIET oordelen

Niet oordelen heeft tot gevolg dat je veel meer jezelf blijft, je blijft in je eigen kracht staan. Niet oordelen creëert rust in je hoofd, je hebt namelijk geen oordeel over een persoon of object, zodat je zonder te oordelen gewoon kunt observeren.

Observeren is veel krachtiger dan oordelen. Observeren stelt je in staat je gedachte vrij te laten en op die manier een veel meer open houding aan te nemen. Je voelt je veel kalmer en kunt optimaal genieten en leren van al die mensen om je heen die anders zijn dan jij.

Dus laat het oordeel los. Het brengt je nergens. Niemand is perfect, iedereen heeft zwakke punten, oordeel daar niet over, maar waardeer het! Accepteer jezelf zoals je bent, dan wordt een oordeel een voordeel. Probeer het goede in andere mensen te zien, dan ga je van oordelen naar delen.

Acceptatie en waardering is het middel om meer verbondenheid te krijgen. Zie het goede in alles, verwonder je en je zult je meer verbonden voelen met jezelf en anderen.