Je luistert wel maar je hoort mij niet!

luistert wel maar hoort mij nietHerken je dit? Je bent in gesprek met iemand en merkt aan alles dat de ander helemaal niet naar jou luistert en eigenlijk alleen maar met zichzelf bezig is. Hij/zij laat geen kans onbenut om het gesprek naar zich toe te trekken of nog erger over te nemen.

Een goed luisteraar laat een ander uitpraten en stelt vragen.

Een slecht luisteraar is vooral in gesprek met zichzelf. Slechte luisteraars halen de verhalen van anderen langs hun eigen filters, en koppelen terug wat zij hebben meegemaakt. Of erger nog: wat zij hebben gehoord van andere mensen die iets vergelijkbaars hebben meegemaakt.

Echt luisteren is een geweldige eigenschap.

 

chinees teken voor luisterenHet Chinese teken voor luisteren verwoord precies de betekenis van “echt” luisteren, waarbij je de ander ook “echt” hoort.

Het teken bestaat uit meerdere woorden die samen staan voor luisteren: Oor, Jij, Oog, Onverdeelde aandacht en Hart.

Oor: Die hebben we nodig om te kunnen horen dus ook om te luisteren. Het verschil tussen horen en luisteren, zit in de andere onderdelen.

Jij: Luisteren gaat niet over jou, het gaat over die ander. We luisteren dus niet om vervolgens te kunnen vertellen over onszelf. We luisteren omdat we oprecht geïnteresseerd zijn in wat JIJ te vertellen hebt. Daarom stellen we vragen als we reageren.

Oog: We luisteren niet alleen met onze oren, we doen dit ook met onze ogen. Door echt te zien. Wat gebeurt er met jou als jij je verhaal vertelt. Wat zegt je gezicht, je lichaamshouding, je bewegingen die je bewust en onbewust maakt. Wat we zien voegt waarde toe aan wat we horen.

Onverdeelde aandacht: Als we echt luisteren dan hebben we volle aandacht voor degene die vertelt. We worden niet gedreven door tijd. We zijn op die ander gericht en laten ons niet afleiden door de omgeving. Of door onze eigen gedachten die afdwalen.

Hart: Luisteren met je hart. Voelen wat die ander vertelt, het je laten raken. Dit maakt dat we ons verbonden voelen met elkaar en met de verhalen die verteld worden.

De wereld zit vol met praters. De wereld wacht op luisteraars. De luisteraars die je het gevoel geven dat je ertoe doet. Dat je belangrijk genoeg bent om gehoord te worden. Mensen bij wie je je verhaal kunt doen, die je in je waarde laten.

We hebben niet voor niets twee oren en slechts een mond. Dit betekent dat je 2x zoveel moet luisteren dan dat je zelf praat.

Probeer het zelf maar eens: alleen focussen op het luisteren en echt achterhalen wat de ander probeert duidelijk te maken. En zonder al meteen andere zaken mee te laten wegen of dat je al aan de oplossing denkt.

Het blijft moeilijk. Maar het is mogelijk en echt luisteren, loont en verandert je leven. Het is het pad naar betere relaties, meer vertrouwen en begrip, minder conflicten, betere processen, meer omzet en nog veel meer.

Laat de komende tijd wat minder van je horen, veel plezier met luisteren!