De kracht van luisteren wordt onderschat

de kracht van luisteren wordt onderschat

Herken jij dit?

Je vertelt iets aan iemand en de ander vult de zinnen aan of onderbreekt je en zegt: “dat had ik laatst ook”… en begint vervolgens over zichzelf te praten.

Wat doet dit met jou wanneer je het gevoel hebt dat iemand niet echt naar je luistert? Maakt het je onzeker, voel je je onbegrepen, word je boos, vertel je de volgende keer niets meer of sta je erboven en denk je alleen “dan niet”…..

LUISTEREN IS HEEL BELANGRIJK

Goed luisteren naar anderen is de belangrijkste sleutel tot betere relaties. Want hoe kun je nu een goede relatie hebben als je niet weet wat de ander bezighoudt? Dat is alsof je tennis speelt met een partner en geen enkele bal terugslaat, maar alleen zelf ballen serveert. Is dat leuk?

Vaak zie je in relaties, zowel zakelijk als privé, dat er geen echte communicatie is. In plaats van samenspraak een echt gesprek tussen twee mensen, zijn er twee aparte monologen. Er wordt langs elkaar heen gepraat, omdat iedereen vooral zijn eigen ideeën wil spuien.

Beter luisteren zorgt ervoor dat het eenrichtingsverkeer stopt en er weer echte communicatie ontstaat. Velen van ons zijn vooral druk met zenden en neerzetten van wat zij zelf belangrijk vinden. Maar als je zelf praat, hoor je wat je al weet. Als je nieuwe dingen wilt horen en ontdekken, betekent dit dat je jezelf de vaardigheid van “echt” luisteren eigen moet maken.

Hoe kun je beter luisteren? Wees geïnteresseerd! Zonder interesse kun je niet luisteren.

TIPS OM BETER TE LEREN LUISTEREN

  • Zorg dat je niet afgeleid wordt. Kijk niet tijdens het gesprek steeds op je telefoon. Maak oogcontact en luister naar wat je gesprekspartner te vertellen heeft.
  • Onderbreek de ander niet met je eigen ervaringen en geef geen ongevraagd advies.
  • Stel open vragen om  helder te krijgen waar het over gaat, zonder andere bedoelingen. Dus niet om munitie te vinden om je eigen ideeën neer te zetten. Gewoon luisteren naar de informatie die naar je toekomt en weer open vragen stellen om verder te begrijpen.
  • Oordeel niet en probeer je in te leven in de gevoelens van degene die aan het woord is. Soms heeft iemand behoefte aan een luisterend oor. Het is fijn als iemand dat dan kan bieden. Op andere momenten kun je prima over jezelf praten. Iemand die veel met jou deelt, vindt het vast ook fijn om meer over jou te weten te komen.

Luisteren is waardevol. Hoe beter je er in wordt, des te waardevoller je zult zijn voor de mensen om je heen en des te hoger de kwaliteit van je relaties zal worden.