Ben jij regisseur of slachtoffer van je leven?

Gepubliceerd op 22 mei 2023

Ben jij regisseur of slachtoffer van je leven?

Lieve jij, herken jij dit? Heb jij het gevoel dat dingen voor jou niet weggelegd zijn en dat alleen bij jou altijd alles tegenzit waardoor je niet je droomleven kunt leven?

Pak de regie over je eigen leven terug en stap uit je slachtofferrol. Met een slachtofferrol zeg je eigenlijk: “ik heb hier geen  controle over en het is de schuld van de situatie of een ander”.

Soms ben je wel echt slachtoffer in dat geval is het belangrijk om hiermee aan de slag te gaan, zodat je jouw oude trauma’s kunt helen.

Maar er zijn ook situaties waarin jij jezelf slachtoffer maakt zónder het te zijn.
Voorbeeld:

✔️ Je zit niet op je plek op het werk en wilt van baan wisselen. Je durft deze stap niet te zetten en blijft klagen dat je werk vréselijk is.

✔️Je bent al lang single en denkt dat een relatie voor jou niet is weggelegd. Want geen enkele man of vrouw vind jou leuk.

✔️Je zit in een negatieve spiraal omdat je veel op je bord hebt gekregen. Met als gevolg dat je naar alles door een negatieve bril gaat kijken.

In al deze voorbeelden máák jij jezelf slachtoffer. Je onderneemt geen actie meer, maar blijft wel klagen wat het er niet beter op maakt.

Hoe kun je uit je slachtofferrol stappen?

✔️Doorvoel wat er te voelen valt. Slachtofferschap is een manier om niet écht’ te hoeven voelen. Zolang je wijst naar een ander of naar de situatie hoef je je niet met jezelf bezig te houden. Maar dat helpt je niet verder! Vraag jezelf daarom af: “wat verstop ik voor mezelf” of “wat probeer ik niet te voelen” en open je voor je emotie.

✔️Neem verantwoordelijkheid  in je acties in plaats van dat je de acties bedekt onder de mantel slachtofferschap door de oorzaak buiten jezelf te leggen.

Het zijn steeds jouw gedachten over de omstandigheden die je belemmeren! Jouw gedachten bepalen hoe jij je voelt, niet de omstandigheden zelf!!! Je gedachten kun je veranderen.

Verantwoordelijkheid nemen betekent trouw zijn aan jezelf. De dingen zijn vaak minder zwart-wit dan je denkt. Kom uit je slachtofferrol en neem je verantwoordelijkheid voor de situatie. Kijk naar wat er wél kan en wat er wél is, je zal zien dat dat meer is dan je denkt!

Heb je hulp nodig? Ik begeleid je met liefde in je proces tijdens een 1 op 1 coach traject. Wil je meer weten, neem dan Contact met mij op.

Liefs❤️

Deel dit bericht gerust

Lees nog meer inspirerende artikelen